We zien het steeds vaker. Kinderen zijn dronken en gedragen zich als kleuters.

Vandaag de dag zijn er zeker 400 kinderen per dag aan de zuip, 340 daar van zijn gemiddeld stomdronken. Kinderen komen steeds jonger in aanraking met drank. Dit is vaak te wijten aan het drankgebruik van de ouders en de hoge alcoholleeftijd.

Meestal kunnen ze toch niet wachten en het begint onschuldig met een nipje uit de herpusfles van je stiefvader die weer eens dronken op de bank ligt te jengelen aan zijn knuppel. Later gaan ze over op het stiekem snoepen van de alcoholistische bonbons van je crackverslaafde moeder die dagelijks haar uitkering uitgeeft aan drugs. En niet te vergeten de slokjes whiskey die Ome Jan met de losse handjes je gaf om je te drogeren voor een laagvloers klusje.

En tot slot die ene hulp Sinterklaas waarvan je op het kleine kamertje even de staf mocht vast houden en de zak mocht graaien. Huh heeft hier niks mee te maken maar toch..

We gingen eens langs bij basisschool Het Kutkind

Al gouw viel ons op dat meerdere kinderen zich raar gedroegen. We vroegen Pietertje van Ruchetuffer naar zijn verhaal.

Ja ik kan me volledig relateren met de voorbeelden die u opnoemt. Dat kunnen we allemaal wel. Zelfs op school in de kring op maandag ochtend is er drank in het spel. Meestal doen we ook drankspelletjes samen met de juf.

Haastige oplossing

Het Schoolverband van Educatie, Kinderen en Spelenderwijs (SEKS) heeft noodgedwongen een oplossing verzonnen om dit soort gevallen in de toekomst te kunnen voorkomen. Zij kwamen met “De KinderLocker”. Dit is een speciaal kluisje op school waar alle kinderen hun bezittingen en wapens in moeten leggen. Zo kunnen leraren zien of zij drank drugs en of rookwaar bij dragen.

Deze oplossing gaat begin 2019 van start.